“Strategische partnerships zoals met Mylette zijn essentieel voor zakelijk succes”

“Strategische partnerships zoals met Mylette zijn essentieel voor zakelijk succes”

AFS Group werkt sinds de zomer van 2022 met Mylette binnen de joint venture Mylette Investment Products B.V. aan de ontwikkeling van STIP, het geavanceerde effectenbewaarplatform van Mylette. In gesprek met Hein Siemerink en Pieter Aartsen, respectievelijk CEO en COO van AFS Group. “In een dergelijke samenwerking zoals met Mylette kun je niet alles vastleggen en dus is vertrouwen over en weer een hele belangrijke factor.”

AFS Group (www.afsgroup.nl) is een onafhankelijke Europese multi-asset class broker die begin 2023 de activiteiten van Knox heeft overgenomen. Coöperatie Knox was een bewaarinstelling voor zelfstandige vermogensbeheerders die in 2019 werd opgericht en in 2021 een AFM-vergunning verwierf. Eind december 2022 verkreeg het onderdeel AFS Execution Services de gewenste uitbreiding van de AFM-vergunning met de nevendiensten ‘bewaren’, ‘kredietverlening’ en ‘valutawisseldiensten’, een voorwaarde om de Knox activiteiten over te nemen

Begin januari 2023 is AFS gestart met de broker- en bewaardiensten aan financiële ondernemingen en (zelfstandige) vermogensbeheerders. Deze zijn ondergebracht bij AFS Execution Services dat executie-, broker- en bewaardiensten aan financiële instellingen biedt, in het bijzonder aan onafhankelijke vermogensbeheerders met hun (particuliere) klanten. Zelfstandige vermogensbeheerders kunnen daarbij gebruik maken van een unieke, volledig digitale cliënt onboarding en execution-custody diensten. AFS maakt daarbij gebruik van het core banking platform dat van Blanco is overgenomen.

Begin januari 2023 werd ook bekend dat AFS Group en consultancy en IT-bedrijf Mylette (www.mylette.nl) de krachten hebben gebundeld om het van Blanco overgenomen platform door te ontwikkelen onder de naam STIP (Solution To Investment Processing).

Waarom is AFS Group de samenwerking met Mylette begonnen?

Hein: “Pieter, COO en  Head of AFS Execution Services, was goed bekend met Mylette en heeft ons geadviseerd om met René Dorrestein, de CEO van Mylette, te gaan praten.”

Pieter: “Klopt. Er was meteen sprake van een klik en we zagen duidelijk de meerwaarde van de samenwerking in. Zo is de samenwerking begonnen.”

Waar zag AFS Group de meerwaarde van de samenwerking met Mylette?

Hein: “Zelf zijn we bij AFS Group vertrouwd met het vercommercialiseren van software, maar minder bekend met het ontwikkelen en verkopen van softwarepakketten; daar ligt de kracht van Mylette. Dit speelde in de zomer van 2022. Daarbij draaide de software ook nog eens op AWS waar wij geen expertise in hebben en Mylette wel. Deze combinatie van redenen maakte het verstandig om een samenwerking aan te gaan met Mylette. Als je uitzoomt en kijkt naar het belang van samenwerking in onze sector, dan durf ik wel te stellen dat strategische partnerships zoals met Mylette essentieel zijn voor zakelijk succes.”

Pieter: “Wat al even belangrijk is: in een dergelijke samenwerking zoals tussen Mylette en AFS Group kun je niet alles vastleggen en moet je vertrouwen in elkaar hebben. Dat gaat heel goed over en weer.”

Wat zijn de voordelen van werken met STIP?

Hein: “Voor ons is STIP noodzakelijk voor de bewaaractiviteiten. De vermogensbeheerder maakt een koppeling met de bewaarder (in ons geval AFS Group), en route de orders door naar executiesystemen. We vullen elkaar dus goed aan.”

“In de bewaarsector is wel wat concurrentie maar niet heel sterk; het is een nichesector waar nog veel te verbeteren valt en daar helpt STIP in mee. STIP heeft bovendien niet de legacy die veel bestaande producten wel hebben.”

“Dankzij onze diepgaande marktkennis en goede relaties die lang teruggaan, kunnen we onze klanten toegevoegde waarde bieden met optimale prijsvorming, tijdbesparende executie van transacties en deskundig advies. Met STIP slagen we daar nog beter in.”

Welke kansen zien jullie voor STIP in de markt?

Pieter: “Bij een depotbank kan het wel 30 tot 70 dagen duren voordat je een account geopend hebt. Op het moment dat de vermogensbeheerder het CDD (Customer Due Dilligence) beleid zelf kan bepalen en uitvoeren is dat snel geregeld. Daarmee heeft de vermogensbeheerder zelf de regie. ”

“Als je als vermogensbeheerder een bepaalde schaalgrootte hebt, kun je jezelf de vraag stellen of je de bewaarneming in eigen huis wil doen. Daar kan STIP in voorzien. Mylette en AFS ondersteund door STIP biedt deze vermogensbeheerder de toegang tot de financiële infrastructuur met connecties tot datavendors, global custodians en brokers/beurzen. De kleinere vermogensbeheerders die dat niet zelf willen of kunnen zijn welkom bij AFS Execution Services!”

Waar liggen de ambities van AFS Group?

Hein: “AFS Group heeft de ambitie om uit te groeien tot een allround pan-Europese broker. Klanten en marktpartijen geven aan dat daar een groeiende behoefte aan is. Het STIP-systeem past daar perfect in. Wij willen dat realiseren door met onze kernactiviteiten (fixed income, geldmarkt en derivatenbemiddeling) verder te groeien.”

 

Over AFS Group

AFS Group is een onafhankelijke Europese multi-asset class broker, voornamelijk actief als intermediair voor financiële instellingen, zakelijke klanten en (semi) overheidsinstanties. Met kantoren in Amsterdam, Londen, Zürich en Frankfurt, biedt AFS een breed scala aan vastrentende producten, rentetarieven, energie/milieu, exoten, aandelen en aandelenderivaten. Met meer dan 160 FTE in dienst biedt AFS Group een brede dienstverlening binnen vier entiteiten: AFS Interest, AFS Custody and Execution Services, AFS E-venues en AFS Energy. Binnen AFS Group biedt AFS Execution Services executie- en bewaardiensten aan financiële instellingen en in het bijzonder aan onafhankelijke vermogensbeheerders met hun (particuliere) klanten.

www.afsgroup.nl

   

Mylette werkt onder andere voor: